Taugé is meer dan loempia vulling. Naast dat het natuurlijk een perfect match is met loempia’s kun je het namelijk nog in veel meer gerechten gebruiken. Het is waarschijnlijk een van de meest gegeten kiemgroenten ter wereld. Jij ziet ze misschien als de simpele witte dunne steeltjes in de vulling van de met saus overgoten loempia of een het witte hoopje op je bord pad thai. Maar wist je dat taugé ook nog eens supergezond is?
Voedingsstoffen
Wanneer mungbeans worden gekiemd ontstaat er taugé. Deze steeltjes zitten vol met goede voedingsstoffen. Om ze maar even op te noemen: vitamine A, B1, B2, B3, B12, C en E / ijzer, calcium, kalium, magnesium en fosfor / eiwitten. Mooie lijst! En deze lijst kan zelfs helpen bij het verlagen van de bloeddruk1.
Ook is er onderzoek gedaan naar de tumor remmende eigenschappen2 van deze ontKIEMMde mungbeans en bezitten ze ook nog eens krachtige antioxidatieve eigenschappen die op hun beurt het cholesterolgehalte kunnen laten dalen. Had je niet gedacht hè in de rij bij de loempia kraam?
Taugé gebruiken
Denk je aan taugé, denk je aan Azië. In deze keuken worden vele gerechten met deze groente gemaakt. Het combineert lekker met pre, ui, champignons, paprika en kool. En combineert ook heel lekker met tofu, tempeh en ei. En wist je dat de smaak van taugé sterker wordt wanneer je het combineert met gember? Trek gekregen? Check hier onze recepten. Wel belangrijk om te onthouden is dat je taugé niet rauw kunt eten in verband met de eventuele aanwezigheid van bacteriën zoals salmonella en E. coli. Dus om te genieten van alle gezonde effecten moet je ze eerst even verhitten! Om taugé lekker knapperig te houden kun je de steeltjes het best blancheren in kokend water. Met andere groente meebakken- of wokken kan ook, maar dan levert het wel iets in op z’n knapperigheid.
Zelf kweken
Niet gedacht he dat taugé meer is dan alleen loempia vulling! Heb je zin in taugé gekregen? Bestel nu onze glazen KIEMMpot en geniet van je eigen verse taugé. (die volgens ons smaakvoller is dan die uit de supermarkt, maar dat moet je zelf ontdekken!) En als je het toch wel als loempia ingrediënt gaat gebruiken hebben we hier een lekker recept voor je.
We zijn benieuwd naar jouw kweek ervaringen en recepten! Deel ze met ons via Instagram of Facebook.
(1) Soucek J, Skvor J, Poucková P, Matousek J, Slavík T, Matousek J. Mung bean sprout (Phaseolus aureus) nuclease and its biological and antitumor effects. Neoplasma. 2006; 53(5):402-9.
(2) Hsu gw, lu y, chang s, hsu s. Antihypertensive effect of mung bean sprout extracts in spontaneously hypertensive rats. 2011; 35(1):278-288.